Sukellus sijaishuoltoon onnistui

Torstaiaamupäivällä Kontinkankaan kampuksen aulassa kävi mukava kuhina. Järjestämämme Sukella sijaishuoltoon -rekrypäivä oli käynnistymässä. Lastensuojelulaitokset virittelivät pöydilleen esitteitä, messukarkkeja, erilaisia kilpailuja ja tehtäviä ja olivatpa Alvakotien yksiköt tuoneet mukanaan kahvinkeittimenkin. Kymmeneltä aulassa oli jo mukavasti opiskelijoita. Samaan aikaan auditoriossa alkoivat lähes koko päivän kestäneet luennot, joilla eri laitosten ohjaajat ja Veturit kertoivat työstään ja toiminnastaan. Koska osa opiskelijoista opiskelee edelleen etänä, oli luennoille mahdollista osallistua vaikkei paikan päälle päässytkään.

Kontinkankaan kampuksen aula houkutteli kampuksen opiskelijoita tutustumaan sijaishuoltoon.

Idea pelkästään sijaishuoltoon keskittyvästä rekrypäivästä syntyi viime keväänä, kun pohdimme hankkeessa harjoittelunsa tehneen opiskelijan kanssa keinoja saada sosionomiopiskelijoille tietoa sijaishuollosta. Tekemiemme kyselyjen perusteella suurin osa niistä opiskelijoista, jotka käyvät harjoitteluissaan sijaishuollossa, näkevät sen potentiaalisena työpaikkana myös tulevaisuudessa. Haasteena onkin saada ne opiskelijat, joilta tämä harjoittelukontakti puuttuu, kiinnostumaan tai edes saamaan realistista tietoa sijaishuollosta ja alalla työskentelystä. Tästä syntyi idea rekrytointipäivästä, jossa kaikki opiskelijat pääsisivät juttelemaan eri laitosten ohjaajien kanssa, ja saisivat tietoa erilaisista laitoksista.

Tämä tavoite toteutui kirkkaasti. Aulan pisteillä kiersi juttelemassa ainakin tulevia sosionomeja, lähihoitajia, toimintaterapeutteja, ensihoitajia ja olipa jokunen lääkäriopiskelijakin tullut tutustumaan sijaishuoltoon. Opiskelijoiden lisäksi pöytiä kiersivät opettajat, jotka kynä sauhuten kirjoittivat muistiin laitosten sijainteja ja vaatimuksia harjoittelijoiden suhteen. Kuhinaa riitti: pöytiin tilattiin laitoksista pikatoimituksilla lisää esitteitä ja kahvinkeittäjät joutuivat ostamaan lisää kahvia moneen kertaan. Oli mahtava nähdä, miten sijaishuollon toimijoita ympäröi positiivinen ja kiinnostunut pöhinä.

Eri hankkeissa olen kiertänyt kohtuullisen paljon erilaisia työelämäyhteistyön tapahtumia, ja torstaina pohdiskelin sijaishuollon roolin vähyyttä jopa sote-alan tapahtumissa. Kun esitellään yritysten sote-palveluita yleisemmin, ovat pääosassa yleensä avohuolto ja vanhuspalvelut. Suuremmat toimijat saattavat kysyessä mainita, että on heillä muutama lastensuojeluyksikkökin, mutta usein esittelijät eivät tiedä niistä sen enempää eikä niistä ole paikalla henkilöstöä. Lastensuojelu ehkä nähdään vähän sellaisena hankalana aiheena, jota ei niin näkyvästi mainosteta.

Sukella sijaishuoltoon -päivässä sijaishuolto paistatteli häpeilemättä parrasvaloissa. Alan ammattilaiset kertoivat ylpeänä toiminnastaan ja yksiköistään. Pisteitä ja materiaaleja oli mietitty ja tuunattu. Uskon, että päivä jätti monelle kävijälle positiivisen fiiliksen sijaishuollosta. Laitokset kertoivat saaneensa yhteystietoja keikkalaisista ja opettajat kehuivat saaneensa ohjaajilta tarjouksia tulla kertomaan sijaishuollon työstä myös oppitunneille. Sijaishuollon näkyminen opetuksessa jatkuu tätä kautta torstain jälkeenkin.

Kiitämme lämpimästi onnistuneesta päivästä ja suunnitelmat sukella sijaishuoltoon goes kesätyöt -päivästä laitettiin jo alulle!